четвъртък, 14 май 2015 г.

Хляб без месене 2



Ароматен, хрупкав, прясно изпечен, топъл хляб. Кой не обича такъв хляб? Аз не мога да му устоя, но обикновено изчаквам да се охлади. И чакането си струва, когато хляба се извади от фурната, в него още не са завършили процесите по изпичането. Но има моменти, когато никаква логика и разум не могат да ме убедят да чакам. Така и с този лесен и вкусен хляб. Ето я рецептата:


Хляб без месене





2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. мая

В купа се разбъркват брашното, солта и маята. Постепенно се налива водата, като се разбърква с дървена лъжица. Оставя се на топло да удвои обема си. Премесва се символично с минимално количество брашно и се загрява фурната. Във фурната се поставя съда за печене за да се загрява. Фурната се загрява на 250 градуса. Когато тестото отново втаса се пренася внимателно в загретия съд, който се поръсва с брашно. Пече се 10 минути на 250 градуса, след това се допича на 180 градуса.




Приятно похапване!

4 коментара:

  1. Много лесно, а толкова изкушаващо хлебче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам лесната и семпла кухня, и такава се старая да приготвям. А хлебчето е повече от чудесно! Поздрави!

      Изтриване