Търсене в този блог

понеделник, 11 май 2015 г.

Печено пиле в плик

Не се имам за начинаеща в готвенето домакиня, но цяло пиле не бях пекла. Правила съм на порции, в различни варианти, но сякаш нямах смелост да опитам да приготвя цяло пиле. Така до днес, когато реших, че е крайно време да опитам. Всъщност има и друга причина. Пилетата на грил са толкова достъпни, че си мислех, че не си струва да си цапам кухнята. Е грешила съм жестоко, защото това е най-вкусното печено пиле, което съм яла. С невероятния нежен аромат на чесън и лимон, много сочно и крехко. Перфектна комбинация на подправки. Ето и как го приготвих:



Печено пиле в плик




1 цяло пиле
1 лимон
червен пипер
лют червен пипер
черен пипер
чесън на прах
олио
сол
плик за печене

Подправките се смесват в купа, и се обединяват с малко мазнина. Разбърква се хубаво. Измитото и подсушено пиле се натрива със сместа, поставя се обеления от кората и бялата част лимон в кухината и се поставя в плик за печене. Завързва се и се слага в тавичка за печене. Оставя се за два часа в хладилник да се маринова, но може и за цяла нощ, ако имате време. Изпича се във фурна на 200 градуса. Ако пилето не се е запекло, може да се извади от плика и допълнително да се запече за коричка. Моето не се наложи да пека. Получи се много сочно и ароматно. Опитайте!


2 коментара:

  1. Теди,
    преди години, когато нямаше пликове за печене майка ми правеше печено пиле в книжна кесия.Пилето се слага натрито с мазнина, сол и подправки в кесията, която предварително е намокрена със солена вода, слагат се в кесията и картофи, нарязани на резени като за пържене.Пече се до готовност.Ставаше много вкусно, кесията се завързва, а вътре се налива малко бира.Днес тези пликове за печене са много удобни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много интересен начин на печене. Баща ми прави много апетитно ястие от риба в хартиен плик и керемиди. Весела вечер!

      Изтриване