Търсене в този блог

петък, 4 септември 2015 г.

Сладкиш "Пай с круши"


Не бях правила скоро сладкиш, а имам много круши вкъщи. За разнообразие реших да приготвя нещо с тях. Бях предвидила да се карамелизира дъното, но сложих малко захар, и крушите отпуснаха собствен сос, затова сладкиша стана сочен, но не и карамелен. Следващият път ще карамелизирам захар, и върху него ще подредя крушите. Така приготвен сладкиша е много вкусен, но ми липсва карамелената коричка ;)
Името на сладкиша го измисли голямото ми момченце, затова ви представям:


Сладкиш "Пай с круши"





4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч брашно
100 гр. масло
1 ч.ч настъргани ябълка и морков
1 бакпулвер
1 ванилова захар


4 круши
30 гр. масло
5 с.л захар



Фурната се включва да се загрява на 200 градуса. В тавичка се поставя намокрена хартия за печене. Отгоре се разпределя 30 гр. масло и 3 с.л захар. Върху тях се подреждат почистените и нарязани на резени круши. Отгоре се поръсва останалите 2 с.л захар. Тавата се поставя във фурната. Яйцата и захарта се разбиват, прибавя се маслото. В брашното се разбърква ваниловата захар и бакпулвера, след това се прибавя към сместа. Накрая се прибавят настърганите ябълка и морков.



Крушите трябва да са омекнали и да е замирисало на карамел. Фурната се намаля на 180 градуса. Върху крушите се изсипва тестото, и се разпределя внимателно отгоре. Пече се до готовност, проверява се с клечка. Ако тя излиза суха от тестото, сладкиша е готов. След като се извади от фурната, сладкиша се оставя настрани да се охлади леко. След това се обръща върху чиния, и внимателно се отлепя хартията за печене. По желание се поръсва с какао. Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар