Търсене в този блог

четвъртък, 31 декември 2015 г.

Баклава на охлювчета


Последната рецепта за 2015 година е за много любим десерт. Баклавата трайно е навлязла в празничното ми меню за новогодишна вечеря. От няколко години я приготвям по този начин. Получава се много вкусна, малко по различна е от традиционните баклави. Не е много сладка, просто е прекрасна.


Баклава на охлювчета 





12 фини кори за баница
3 ч.ч орехи
2 яйца
5 с.л захар
разтопено масло

сироп:
2 ч.ч захар
2 ч.ч вода
1 ампула ванилия
1/2 лимон


Първо се приготвя сиропът за баклавата. Загрява се водата и захарта,  докато захарта се разтвори. Половинката лимон се изцежда и сокът заедно с ванилията се прибавят към сиропа. Оставя се настрани да се охлади.
Плънката се приготвя, като премерените орехи се смилат заедно със захарта. Яйцата се разбиват леко с вилица, разбъркват се заедно със смлените орехи. Плънката трябва да е влажна и гъста.
Вземат се две кори и се намазват с разтопено масло, отгоре се поставят още две кори, които също се намасляват. Накрая се поставят още две кори,  намасляват се и поръсват с половината плънка.  Навива се на руло и се нарязват на колелца. С останалите шест кори се процедира по същия начин. В намаслена тава се нареждат охлювчета и се изпичат във фурната на 200 градуса. Когато се зачерват се изваждат, и веднага се заливат с охладения сироп. Оставя се да престои 24 часа. Приятен апетит!

Весело посрещане на Новата 2016 Година! Да бъде спокойна, щастлива, мирна и благодатна! Нека през нея бъдем по-здрави, повече усмихнати и много успешни! Споделени празнични дни!

вторник, 29 декември 2015 г.

Мекичките на баба



Това е рецептата за мекици на моята свекърва, която приготвя за милите си внуци, когато й гостуваме. Имахме случай отново да я посетим, и да се насладим на прекрасните и вкусни, меки мекички на сутринта. Традицията в рода им повелява снахата да не се обръща с майко и татко към свекървата и свекъра, а с бабо и дядо. Затова ги кръстих мекичките на баба. Тя винаги ги прави на око, но аз сложих пропорции на моята рецепта. Моите не се оформиха така добре, като нейните, но станаха вкусни. Следвам стриктно нейната технология.


Мекичките на баба




3 ч.ч брашно
1 ч.л суха мая
1/2 ч.л сол
около 2 ч.ч вода



В купа се пресява брашното заедно със солта и маята. Налива се хладка вода, като се разбърква с лъжица. Добавя се  малко по малко толкова вода, че да се образува много меко тесто. Не се меси с ръце. Когато тестото започне леко да се отлепя от съда е готово. Оставя се завито да втасва. В чиния се сипва малко олио. Късат се парчета тесто, разтеглят се леко в чинията, и се пържат в олио. Приятен апетит!

понеделник, 28 декември 2015 г.

Домашна луканка с яйца и зелен лук



Рецептата е от доброто старо време, когато времето беше малко, а трябваше да се приготви нещо вкусно за хапване. В дните около Коледа и Нова Година се прибираше прасе почти във всяка къща. Правеха се джумерки, мас, пакети с месо за готвене, буркани и задължителните луканки. Помня голямото суетене около прибирането на месото. Помагала съм за направата на каймата и пълненето на луканки. Татко правеше няколко кюфтета, изпичаше ги на жар, за да провери овкусена ли е добре каймата. Това бяха най- вкусните кюфтета, които съм опитвала. Днес родителите ми не гледат прасе, а свекърите ни снабдяват с луканки.

Домашна луканка с яйца и зелен лук




1 голяма или 2 малки домашни луканки
4 яйца
2 стръка пресен лук
подправки на вкус
олио
сол


Луканката се нарязва на колелца. В тиган с малко мазнина се запържват от всички страни. Яйцата се разбиват леко с вилица, подправят се на вкус. Прибавят се към луканката. Разбърква се хубаво,  и минута преди да се извади от огъня се прибавя нарязаният зелен лук. Отново се разбърква,  за да се задуши леко зеления лук и се изважда. Сервира се с прясна салата и хляб.  Приятен апетит! 



неделя, 27 декември 2015 г.

Млечна салата с лук и Стефановден

Днес е Стефановден! Честит празник на всички именници- да си носят гордо и със здраве имената!





Показвам една бърза и семпла салата, която е много свежа и вкусна, и разнообрази трапезата ни. Децата много я харесаха, и не се намръщиха на лука вътре. Беше успешно скрит, и харесан въпреки притесненията ми. Ето и рецептата:


Млечна салата с лук





3 стръка пресен лук
200 гр. заквасена сметана
200 гр. гъсто кисело мляко
лимонов сок
сол





Лука се почиства и нарязва на колелца. Овкусява се със сол и се претрива леко между пръстите. Изцежда се малко лимонов сок, който се смесва с киселото мляко и сметаната. Лука и млечната смес се разбъркват.  Салатата се сервира охладена. Приятен апетит и наздраве!

петък, 25 декември 2015 г.

Честита Коледа!

Честита Коледа! 


 

 Нека има мир, любов, здраве и благоденствие в домовете и сърцата ни!

Нека бъдем обичани и обичащи, в душите ни винаги да е топло и светло!

Нека усмивките и щастието бъдат наши спътници по пътя на осъществяване на мечтите ни!

Нека децата ни продължават традициите и обичаите ни!


четвъртък, 24 декември 2015 г.

Постни медени курабии

Постни медени курабии





100 гр. кафява захар
1 пак.(20 гр) смес за меденки*
130 гр. мед
100 мл. олио
500 гр. брашно




Брашното се пресява, заедно със сместа за меденките. Прибавя се захарта. Постепенно се прибавят  меда, който трябва да е течен, и олиото. Прибавя се малко вода, за да се оформи нелепнещо тесто. Най-добре е да се разбърква с миксер или с кухненски робот. Тестото се оставя за един час в хладилника. След това се разточва на тънко или по-дебело, и се изрязват формички. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка. Могат да се съхраняват в затворена кутия. Приятен апетит!
* В сместа за меденки има набухвател и аромати като канела, индийско орехче,карамфил, джинджифил, кардамон, кориандър, черен пипер и бахар. Може да се замени с бакпулвер и подправки по желание. 

вторник, 22 декември 2015 г.

Салата с китайско зеле и краставици

Салата с китайско зеле и краставици



8 листа китайско зеле
1 краставица
1 стрък зелен лук
1 морков


лимонов сок
шарлан
хималайска сол
мед




Китайското зеле се измива и нарязва на лентички. Краставицата и моркова се белят и режат на кръгчета. Лука се почиства и реже на едри парчета. Лимоновия сок се смесва с шарлана, меда и солта. Разбърква се хубаво, и салатата се залива с дресинга. Приятен апетит и наздраве!

събота, 19 декември 2015 г.

Бананови палачинки

Бананови палачинки



2 банана
2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч брашно
2 с.л олио
1 ванилова захар
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л захар
1/2 ч.л сода


Содата се разбърква с киселото мляко и се оставя настрани. Яйцата се разбиват заедно със солта, захарта, ванилията и олиото. Постепенно се прибавят брашното и шупналото мляко. Бананите се пасират,  и прибавят към сместа. Ако има нужда се прибавя вода до нужната гъстота, или още малко брашно, ако сместа е рядка. Пекат се палачинки в незалепващ тиган. Получават се много меки, фини и ароматни. Приятен апетит!

петък, 18 декември 2015 г.

Банички мъфини



Не е нова идеята, но аз до сега не бях правила банички мъфини. Вместо традиционната баница с късмети, за Нова  Година могат да се приготвят индивидуални банички. Късметите могат да се опаковат в алуминиево фолио или хартия за печене, и да се пъхнат между корите. Другият вариант е да се завият към коктейлни или парти клечки, които да се прикрепят отгоре. Варианти много, а се получават много интересни, запечени от всички страни, и много вкусни банички.


Банички мъфини




6 кори за баница
1 чаша натрошено сирене
масло за намазване


за заливката :
3 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.л сода бикарбонат
3 с.л олио
5 с.л с връх брашно
сол




Взимат се две кори за баница и се намасляват. Поръсват се с половината сирене. Покриват се с още две кори, които също се намасляват. Останалото сирене се разпределя внимателно отгоре. Покрива се с последните две кори, които също се намасляват. Навива се руло, което се нарязва на 1,5-2 сантиметрови парчета. В намаслена и поръсена с брашно или грис форма за мъфини, се поставят рулцата. Запичат се в загрята на 200 градуса фурна. През това време се смесва содата с киселото мляко и се оставя настрани. Яйцата се разбиват заедно с олиото и брашното. Прибавя се малко сол и шупналото мляко. Във всяка от формичките със запечени кори се поставя по няколко лъжици от заливката. Тавичката се връща във фурната и се пече до готовност. Готовите банички мъфини се охлаждат върху решетка. Приятен апетит! 

четвъртък, 17 декември 2015 г.

Овесени бонбони със слънчогледов тахан

Овесени бонбони със слънчогледов тахан



1/2 ч.ч кайсиеви ядки
1/2 ч.ч лешници
1 ч.ч фини овесени ядки
2 с.л чия
3 с.л кокосови стърготини
3 с.л мед
4 с.л слънчогледов тахан
2 с.л кокосово масло
1-2 с.л вода при нужда


кокосови стърготини
какао



Кайсиевите ядки и лешниците се смилат на ситно и се смесват с овесените. Прибавя се чията и кокосовите стърготини. Медът, слънчогледовия тахан и разтопеното кокосово масло се прибавят към сухата смес, и се омесва добре. При нужда се добавя малко вода. Сместа се охлажда и се поставя между два листа хартия за печене. Разточва се на дебелина 5 милиметра и се изрязват правоъгълници и квадрати. Половината се овалват в какао, останалите в кокосови стърготини. От изрезките се овалват топчета. Приятен апетит! 

сряда, 16 декември 2015 г.

Лимоново пиле с гъби

Лимоново пиле с гъби



600 гр. пилешко месо от бутчета
400 гр. гъби
2 лимона*
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л черен пипер
1/3 ч.л куркума
1 ч.л ронен риган
2-3 с.л брашно
щипка захар
олио
сол




Гъбите се почистват и нарязват на четвъртинки. Пилешкото месо се нарязва на хапки. Лимоните се изцеждат. В незалепваща тенжера се задушават гъбите, докато водата им се изпари, но останат сочни. Овкусяват се със сол и черен пипер. Изваждат се в чиния. В същата тенжера се задушават и пилешките хапки. Когато се сготвят се прибавят подправките, солта и лимоновия сок. Връщат се и гъбите при пилешкото месо. Чесъна се пресова и прибавя при ястието. Накрая се прибавя малко захар и брашното. Долива се вода до желаната гъстота. Приятен апетит!
* За по деликатен лимонов вкус може да се използва сока от един лимон.

петък, 11 декември 2015 г.

Чийзкейк с мандарини



От известно време вкъщи ме преследват за направата на плодов чийзкейк. И по точно за портокалов или мандаринов десерт. Незнам защо, може бе заради дългото приготвяне, което по скоро е чакане да се охлади в хладилник, но рядко правя чийзкейк. А вкъщи много му се радват, затова се запасих с голяма доза търпение и започнах. Приготвих го в откопчаваща се тортена форма 28 сантиметра. Бисквитения слой е съвсем тънък и не се пече, но на нас така ни харесва. Ето и какво се получи накрая. 


Чийзкейк с мандарини




за бисквитения слой:
100 гр. какаови бисквити
100 гр. орехи
80 гр. масло
1 с.л какао

за млечния крем:
200 мл. течна сметана
400 гр. заквасена сметана
250 гр. крема сирене
60 гр. пудра захар
2 пак. ванилова захар
6 гр. желатин
4 с.л мед

за плодовото желе:
300 мл. фреш от мандарини
80 гр. захар
4 гр. желатин


Бисквитите и орехите се смилат на ситно. Прибавят се омекналото масло и какаото. Полученото ронливо тесто се поставят на дъното на тортена откопчаваща се форма. Притиска се и заглажда с лъжица. Оставя се в хладилника, докато приготвим крема.
В купа се разбиват течната сметана и пудрата захар. В друга купа се смесват крема сиренето, заквасената сметана и меда. Прибавя се ваниловата захар. Двете смеси се обединяват. Желатина се накисва в малко студена вода. Когато набъбне се затопля на водна баня,  докато се разтопи. Прибавя се постепенно към млечната смес и сместа се изсипва върху бисквитения слой. Оставя се в хладилника докато напълно се охлади и стегне. Най-добре за цяла нощ.
Плодовото желе се приготвя, като към фреша се прибави захарта, и се загрее леко докато се разтопи. Желатина се накисва в малко студена вода и се загрява на водна баня. Когато се разтопи се прибавя към плодовата смес. Охлажда се и се изсипва върху охладения и стегнал чийзкийк. Оставя се за последно да стегне в хладилника. Освобождава се от тортения ринг. Приятно похапване!

вторник, 8 декември 2015 г.

Царевична питка



В духа на постите е и рецептата за питка с царевично брашно. В комбинация с бяло брашно се получава чудесно хлебче, ароматно и пухкаво. Ако искате да разнообразите обикновената содена питка за бъдни вечер, може да си приготвите царевична питка. Тестото е меко и еластично и много приятно за работа. За мен месенето е прекрасно и удовлетворяващо занимание. Ето и продуктите:


Царевична питка




300 гр. брашно
150 гр. царевично брашно
7 гр. суха мая
1 ч.л сол
2 ч.л захар
270 мл. вода

Питката се приготвя много лесно. Всички съставки без водата се смесват и хубаво разбъркват в купа. Постепенно се прибавя затоплената вода. Омесва се еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. След това се примесва и поставя в купа, върху хартия за печене. Когато втори път си удвои обема, фурната трябва да е загрята на 220 градуса. Когато включваме фурната поставяме вътре да се загрява, стъклена или керамична тенжера с капак. След като фурната достигне 220 градуса, тенжерата се вади, питка се прехвърля внимателно с хартията за печене. Пече се с поставен капак, който се маха последните 7-8 минути, за да се зачерви коричката. Изстива върху решетка. Приятен апетит!

понеделник, 7 декември 2015 г.

Печено пиле с цитроси и мед


На печеното пиле много му приляга цитросов аромат и медено-сладък вкус. Затова избрах да комбинирам лимон, мандарина и мед за днешната рецепта. Получи се вкусно печено, с приятно запечена коричка. От както се престраших да приготвям цяло печено пиле у дома съм много доволна от резултатите, които постигам.


Печено пиле с цитроси и мед








1 цяло пиле
1 мандарина
1 лимон
1 ч.л естрагон
1 с.л мед
1 ч.л. сумак
1/2 ч.л чесън на прах
1 ч.л червен пипер
2 с.л брашно
1 щипка лют червен пипер
2-3 бучки масло
сол


Пилето се измива и подсушава. Мандарината се изцежда и смесва с всички подправки. Лимона се бели от кората и бялата ципа. Пилето се натрива с ароматната марината и лимона се поставя в кухината му. Така приготвено се поставя в плик за печене и се завръзва. Може да се остави в хладилника за през нощта, или веднага да се изпече във фурната на 200 градуса. След като се извади месото от фурната се оставя да се почине малко преди поднасяне. Приятен апетит!

събота, 5 декември 2015 г.

Райско смути за деца



Има моменти, когато момчетата не искат да хапват плодове. Тогава прилагам малко хитрост, и успявам да им предложа дозата витамини под формата на смути. Такъв е и днешния случай. Райска ябълка не искат да опитат, затова я вкарах при любимите банан и круша. И се получи вкусно!

Райско смути за деца




2 райски ябълки
1 банан
1 круша
2 с.л мед


Всички плодове, които се правят на смути трябва да са добре узрели и омекнали. Това важи най-вече за райската ябълка.
Плодовете се измиват и обелват. Поставят се в блендер или купа на пасатор, заедно с меда и се разбиват на нектар. В повечето случаи не е необходимо добавянето на мед, но аз слагам, за да съм сигурна, че ще го харесат. Наздраве!

петък, 4 декември 2015 г.

Месеница с масло и сирене



След толкова много постни рецепти е редно да покажа и една много вкусна месеница. Идеална е за предстоящите празници, и приготвянето й внася много уют и празничност в дома. Тестото за питката е малко, и ако ви трябва за повече гости, продуктите се удвояват или увеличават с половинка. С малко време и желание се получава прекрасна месеница. Ето и рецептата :

Месеница с масло и сирене




500 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
2 яйца
7 гр. суха мая
30 гр. стопено масло
1 с.л захар
1ч.л сол

за плънката :
250 гр. сирене
70 гр. масло


Млякото се затопля и в него се изсипва маята, захарта и лъжица брашно. Оставя се настрани да се активира маята. През това време се пресява брашното, прибавя се солта. Яйцата се разбиват леко,  маслото се стопява. Постепенно към брашното се прибавят маята, яйцата и маслото. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се настрани да втаса. След това тестото се разделя на три части. Първата топка се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопеното масло, поръсва се със сирене. Върху нея се поставя втората топка, разточена на правоъгълник. Отново се намазва с масло и поръсва със сирене. И третия правоъгълник се поставя отгоре, и се намазва с малко масло и малко сирене. Навива се на руло, като леко се разтегля. Оформя се на охлюв, поставя се в намаслена тава да втасва. След като се надигне месеницата се пече в загрята на 220 градуса фурна до готовност. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!

сряда, 2 декември 2015 г.

Джинджифилови бисквити Пепаркакор



Миналата година открих при Йоана тези бисквити и веднага ги приготвих. Много ги харесах, много са хрупкави, ненатрапчиво сладки и много вкусни и ароматни. Просто прекрасни. Тази година, предколедно се сетих за тях, но исках да ги приготвя в постен вариант. 



В състава си нямат яйца, което ме улесни много, а кравето масло замених с кокосово, както и пропуснах карамфила. Само какъв кокосов аромат се носеше, докато ги пекох, приказка. След като изстинат кокосовия аромат е едва доловим, но чудесно се допълни от джинджифила и канелата. Ето и как ги приготвих:


Джинджифилови бисквити Пепаркакор




220 гр. бяло брашно
100 гр. кафява захар
50 гр. мед
40 мл вода
75 гр. кокосово масло
1/2 с.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
3/4 ч.л. сода бикарбонат

На котлон в касерола се поставят захарта, меда и водата. Разбърква се докато захарта се стопи. Оттегля се от котлона и се прибавят кокосовото масло и подправките. Разбърква се докато маслото се разтопи. Сместа се оставя да се охлади леко.  След това на части се прибавя брашното смесено със содата. Омесва се тесто. Разделя се на три топки, опакова се в домакинско фолио и се прибира за една нощ в хладилника. На следващия ден тестото се разточва на много тънко, около два три милиметра. С помощта на формички се изрязват сладки,  които се пекат в загрята на 175 градуса фурна. Много бързо се изпичат, затова се следят внимателно сладките във фурната. След като се извадят, се оставят за няколко минути в тавата и се охлаждат върху решетка. Получават се прекрасни хрупкави сладки! Приятно хрупане!

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Фарфале (панделки) с орехово песто



Много бързи, вкусни и лесни за приготвяне макарони или спагети. За рецептата съм използвала паста фарфале (панделки), но спокойно може да се замени с любими макарони. Соса към тях се прави светкавично. Комбинацията на сушени домати и орехи пробвах преди дни върху хляб, и ми се стори много вкусна. А сега с макароните се получи прекрасно постно и засищащо ястие. Ето и приблизителните количества:

Панделки с орехово песто





200 гр. паста панделки
ядките от 10 ореха
15-20 резена сушени домати в зехтин
1 малка връзка магданоз
10-15 маслини
черен пипер
зехтин
сол


Пастата се сварява в подсолена вода. Изцежда се. В робот се смилат орехите, магданоза и сушените домати. Подправят се на вкус, ако има нужда се добавя още зехтин. Готовите макарони се разбъркват с пасираната смес и се прибавят маслини. Поднася се веднага. Приятен апетит!

събота, 28 ноември 2015 г.

Пълнени зелени чушки с гъби и пшеница

Пълнени зелени чушки с гъби и пшеница




8 зелени чушки
1,5 ч.ч пшеница
200 гр гъби
1 морков
1/2 пащърнак
резен целина
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол

Пшеницата се измива и накисва в студена вода за една вечер. Чушките се изтърбушват и оставят настрани. Гъбите се почистват и нарязват на дребни парченца. Морковът, пъщарнака и целината се наситняват. В загрята мазнина се задушават зеленчуците.




Подправя се и се добавя пшеницата. Когато и тя се задуши се прибавят гъбите. Готви се докато се изпари отделената вода. Чушките се напълват с охладената плънка и се поставят в тава. Поръсва се леко с мазнина, налива се вода и се покриват с алуминиево фолио. Пече се до готовност. В малка чаша се разтваря брашно с вода, посолява се и се подправя. Налива се при водата на чушките, и тавата се връща за още пет минути във фурната. По този начин се получава и сосът към чушките. Приятен апетит!

петък, 27 ноември 2015 г.

Крем супа с целина и картофи

Крем супа с целина и картофи




3 картофа
3 средни моркова
1/2 глава целина
1 пащърнак
1 връзка листа от репички
5-6 стръка целина
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол

Зеленчуците се измиват и почистват. Картофите се режат на кубчета, всичко останало на дребно. В тенжера се задушават морковите, коренът и стеблата от целина, пащърнака. Долива се малко вода и се сваряват зеленчуците. Когато омекнат сместа се пасира,  долива се вода. Поставят се картофите. Малко преди да се извади от огъня се прибавят наситнените листа от репички и целина. Подправя се на вкус. Приятен апетит!

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Ризото с броколи

Ризото с броколи




1/2 глава броколи(около 250 грама)
3/4 ч.ч ориз
1 глава лук
1 морков
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
олио
сол


Броколито се накъсва на розички,  след което се нарязва на лентички по дължина. Най-лесно става с кухненски робот с диска за рязане, но може е с обикновен нож да се нареже. Моркова се настъргва, лука се реже на кубчета. В загрята мазнина се задушават лука и моркова, след това се прибавя ориза и подправките. Прибавя се вода или бульон на части. Когато ориза е почти готов се прибавя внимателно и броколито. Разбърква се. След като е готово се оттегля от огъня. Готовото ризото се оставя покрито с капак, да си почине 10 минути преди поднасяне. Приятен апетит!

сряда, 25 ноември 2015 г.

Разядка от боб и маслини


Много лесно, бързо и апетитно, намазано на препечена филийка. Много харесвам такива вкусотийки, и не спирам да си ги измислям. Мога само с това да живея, хляб и разядка, а как отваря апетита, не е за разказване. За рецептата съм използвала много вкусни и ароматни стафидаки маслини. Ето и пропорциите:

Разядка от боб и маслини




100 гр. сварен и изцедин боб
50 гр. стафидаки маслини почистени
зехтин
сол

Маслините, ако са с костилки се почистват. Заедно с боба се смилат в чопър, като постепенно се налива от зехтина. При необходимост се посолява. Могат да се сложат и подправки, но моите маслини бяха много ароматни и нямаше нужда от нищо допълнително. Най-вкусно е върху препечени филийки. Добър апетит! 

вторник, 24 ноември 2015 г.

Постни сладки с тахан



От доста време заглеждам сладките с тахан, които шестват из кулинарните блогове. Сега по време на пости не може да се използват масло и яйца. И ми хрумна, че ще е хубаво да приготвя постни сладки. Учудващо, но и както се случи с ябълковите кексчета, сладките бяха нападнати от мъжете вкъщи. Едвам успях да скрия няколко за фотосесия. Рецептата е за 24 бисквити.

Постни сладки с тахан





1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч кафява захар
1 ч.л бакпулвер
2 с.л сусамово олио
2 с.л препълнени сусамов тахан
2-3 с.л вода

Брашното и бакпулвера се пресяват. Разбъркват се с кафявата захар. Прибавят се сусамовото олио и тахана. Всичко се разбърква добре, прибавя се водата лъжица по лъжица, докато се получи меко и еластично тесто. Сместа се разделя на две топки. Всяка от тях се разточва върху набрашнена повърхност. Изрязват се сладки. Пекат се върху хартия за печене в загрята на 200 градуса фурна. Изваждат се и изстиват върху решетка. Приятен апетит!

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Червен фасул на фурна



Един изостанал пакет червен боб се подвизаваше в шкафа. Купуван незнайно кога и с каква идея. И понеже нямах бял, се наложи него да ползвам за замисленото ястие. Исках да приготвя запечен фасул с лук на фурна. И ето това се получи. 

Червен фасул на фурна




500 гр. червен фасул
3 големи глави лук
1 морков
2 ч.л джоджен
2 ч.л риган
олио
сол


Фасулът се накисва от предната вечер в студена вода. На следващия ден се слага в тенжера, вари се до омекване. Първите 2-3 води се изхвърлят. Лука се нарязва на едро, моркова се настъргва. В тава се поставя сварения фасул, лука и моркова. Подправя се, посолява се,  налива се част от бульона на фасула и се запича във фурната. Приятен апетит! 

събота, 21 ноември 2015 г.

Питка Маргаритка

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Честит празник!




За днешната празнична трапеза постещите могат да поднесат различни ястия от растителен произход, както и риба, която е разрешена днес. Тук има подходящи постни предложения, както и две идеи за рибни ястия. Моята рецепта днес е за постна питка, оформена като маргаритка. Има разногласия, дали печивата приготвени с мая са постни. Моето мнение съвпада с тезата, че маята не е животински продукт, затова питката с мая, която не включва млечни е постна. Тестото е много любимо, от тук. Досега винаги съм го правила, като отделни питки, на възелчета, но днес оформих като голяма питка.



Питка Маргаритка





500 гр. брашно
250 мл. вода
2 с.л.мед
7 гр. суха мая
3 с.л. олио
2 ч.л. сол

ароматно олио:
олио
подправки на вкус


Маята, заедно с меда се разтварят в топлата вода. Оставя се настрани да шупне. През това време брашното, заедно със солта се пресява. Поставя се в купа. Замесва се тесто от брашното и маята, постепенно се прибавя и от олиото. Оставя се покрито да втасва. След това се разделя на осем топки. Оформя се маргаритката и се оставя на топло да втасва. Пече се в загрята на 220 градуса фурна. Горещата питка се маже с ароматното олио. Охлажда се върху решетка. Приятен апетит!