Когато видях при Христина този
невероятен мед при мен нахлу носталгия. Мама правеше такъв мед едно време. Но благодарение на Хриси, която ни показа нейния, получих вдъхновение. Направих го, и когато го опитах си спомних вкуса на меда от глухарчета. Толкова много години са минали от тогава, а споменът е останал.
Вчера предприех малко пътешествие, което ме отведе до една хубава полянка с глухарчета. Побързах да ги набера и да ги отнеса вкъщи за да направя забравената рецепта. По небето плаваха бели пухкави облачета, изкушиха ме да ги снимам.
Използвам за основа рецептата на Хриси, като отново чела, недочела забравих да сложа лимона на резени и лимонтозуто. Затова давам варианта, който аз приготвих. Ето я и рецептата за прекрасното билково сладко:
Мед от глухарчета
400 гр цветове от глухарчета
1,5-1,8 л. вода
на 1 л отвара 1 кг захар
1 1/2 лимона
Набраните цветове измих за да паднат песъчинките и животинките, които ги обитаваха. Сложих в тенжера и налях около 1,5 литра вода. Засякох 15 минути след като водата завря. Оставих 24 часа глухарчетата във водата, след това прецедих. Сетих се, че не съм сложила лимона, и реших да го изцедя. Прибавих го към получената отвара. Измерих течността, която беше 1,4 литра и добавих 1,4 кг. захар. Поставих сместа на котлона, в началото на силен огън, след това намалих на среден до слаб. Сладкото повря около 1,5 часа, като периодично разбърквах. Направих тест с порцеланова чиния. Когато капка от сладкото спря да се разлива в чинията и оставаше топчица спрях варенето. Приготвих бурканчета от бебешки пюрета, като ги затоплих във включена на 50 градуса фурна. Напълних меда в седем бурканчета и едно дегустационно ;) .Веднага обърнах и оставих да се охладят.