Търсене в този блог

четвъртък, 10 март 2016 г.

Яйчена салата с майонезен сос


Много семпла, но също така и вкусна е салатата в днешното ми предложение. Подобна салата опитах на един рожден ден, на който домакинята беше приготвила яйчени половинки, залети с този вкусен сос. Разпитах какво съдържа, защото не можах да позная всички съставки, и го приготвих у дома. Много време избягвах майонезата. Първо се притеснявах от суровите яйца, след това от съмнителните "яйца", които слагат в купената майонеза. А от както открих леката майонеза съм спокойна и си я ползвам с удоволствие и мярка ;)


Яйчена салата с майонезен сос




100 мл. прясно мляко
200 мл. олио
сока от половин лимон
3 малки кисели краставички
1-2 с.л горчица
1/2 малка глава лук
сол на вкус

6-8 сварени яйца

На дъното на съд за пасиране (този, който идва с пасатора), се поставя прясното мляко. Хубаво е да е със стайна температура, но и от хладилника ми се получава. Сипва се олиото и лимоновия сок. Пасаторът се поставя на дъното на съда. Завърта се за 30 секунди и бавно се изтегля нагоре. Прибавят се горчица и сол. Киселите краставички се отцеждат и настъргват на ситно ренде. Лука също се настъргва или нарязва на ситно. Краставичките и лука се прибавят към соса. Всичко се разбърква добре. Преди сервиране се охлажда. Яйцата се нарязват на половинки, шайби или резени, и се заливат със соса. Приятен апетит и наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар