Търсене в този блог

сряда, 30 март 2016 г.

Банички пурички с мащерка


След като направих баницата със спанак и левурда, на следващия ден от останалите кори приготвих страхотни малки пурички с яйчено-сиренена плънка. Получиха се много атрактивни, и децата си ги хапнаха с удоволствие. А мащерката прибави лек, но много вкусен завършек на баничките. Приготвят се бързо,  с малко продукти. Могат да се изпекат, за да станат и в по-здравословен вариант.


Банички пурички с мащерка




2 яйца
100 гр. сирене
10 фини кори за баница
сушена стрита мащерка
олио и масло


Яйцата се разбиват леко, прибавя се сиренето. Намачква се леко с вилица. Разбърква се.
Всяка кора за баница се намазва леко с разтопено масло. Сгъвя се по диагонал,  след това двата ъгъла се събират,  и отново се прегъва. Трябва да се получи четирипластов триъгълник. На широката страна се поставя малко плънка, поръсва се с мащерка. Краищата се подгъват по 2 сантиметра навътре. Завива се пуричка. Така се процедира и с останалите кори. Загрява се мазнина в тиган и се изпържат пуричките от всички страни. Внимава се да не се развият. Поднасят се топли с подходяща напитка. Приятен апетит!


2 коментара:

  1. Теди,
    и аз правя подобни банички, особено когато трябва нещо да се прави за почерпка.И също използвам много подправки в плънката.Мащерка все още не съм добавяла, но чубрица и риган са традиционни.Идеални банички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея за чубрица и риган ми даваш. Следващият път ще сложа повече подправки. Хубав ден, Ели!

      Изтриване