Търсене в този блог

петък, 29 април 2016 г.

Курабии с орехи



Курабии с орехи



4 яйца
100 мл олио
350 гр. захар
700 гр. брашно
7гр. суха мая
3 ванилии
орехови ядки




Захарта се разбива заедно с яйцата докато се разтвори. Прибавя се постепенно олиото. Ванилиите и маята се разбъркват с брашното. Към яйчната смес постепенно се прибавя брашното лъжица по лъжица. Накрая се омесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се настрани да си почине. След 15 минути се оформят топчета, които се поставят върху хартия за печене. Отгоре на всяко топче се поставя орехова ядка, като леко се притиска. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна. След изпичане се изваждат в чиния и се покриват с чиста кърпа. Приятен апетит!

вторник, 26 април 2016 г.

Двор на кирилицата и Стара Плиска

След като ви показах снимки от Старият град и Голямата Базилика, редно е да покажа и новото в Плиска, което ни привлече и заведе там. В момента сме на вълна букви, защото вкъщи имам бъдещ първокласник. И съвсем случайно разбрахме, че от миналата година има изграден Двор на кирилицата, който събира всички букви от азбуката. Самите букви са по високи от човешки ръст.  Всяка буква носи определена символика, която е изобразена и вплетена в нея. Мястото е много красиво и озеленено. В непосредствена близост има изградена странноприемница, която има голям вътрешен двор. Два водопада, много зеленина и малко езеро има в едната част на двора, а в другата са двата басейна и детска площадка. В комплекса има спа център и зона за игри. Ето и малко снимки от там:

Двор на кирилицата






Комплекс Стара Плиска





събота, 23 април 2016 г.

Гарнитура от печени зеленчуци



Гарнитура от печени зеленчуци



1 глава целина
1 глава червено цвекло
4-5 моркова
черен пипер
чесън на прах
мазнина
сол




Зеленчуците се почистват и белят с белачка за зеленчуци. Нарязват се на шайби, а след това на пръчици. Овкусяват се със сол и подправки. Поливат се със струйка мазнина. Разбъркват се хубаво и се поставят върху хартия за печене. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна до като омекнат. Поднасят се като гарнитура към различни меса. И трите зеленчука имат приятна сладост и са много вкусни запечени по този начин. Приятен апетит!

петък, 22 април 2016 г.

Порция крилца, моля!



Домашният ресторант днес предлага печени пикантни крилца. Новост в менюто, не готвена до сега. Определено предизвикаха интерес, и бяха повикани на бис. А се приготвят толкова бързо и лесно. Чудя се защо да сега не съм ги приготвяла. Хубаво е след като се смесят всички подправки да се опита и да се посоли достатъчно за да компенсира сладостта. Ето и рецептата :


Печени пилешки крилца в плик





1 кг. пилешки крилца
2 с.л кетчуп
2 с.л соев сос
1 с.л горчица
2 с.л олио
1 с.л захар
1 с.л оцет
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л джинджифил на прах
1/2 ч.л чесън на прах
1/3 ч.л черен пипер
сол на вкус
плик за печене

Крилцата се почистват и прерязват през ставите. Крайната част се запазва за приготвяне на бульон, останалите две използваме за рецептата. Смесват се всички съставки за маринатата и хубаво се разбъркват. Крилцата се слагат в плика за печене. Отгоре се заливат с маринатата. Всичко хубаво се смесва, сместа трябва да покрие всяко крилце. Оставят се в хладилник да се мариноват за едно денонощие, или поне един час. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. На края на печенето,  плика може да се отвори за да се запекат апетитно крилцата. Приятен апетит!

четвъртък, 21 април 2016 г.

Стария град Плиска и Голямата Базилика

Никога не бях ходила в Плиска, старата българска столица, но последната дестинация ни отведе там. Много спокойно и тихо градче, запазило много история. Престоя ни беше кратък, и обиколките по забележителностите бърз, но успях да съхраня няколко кадъра, въпреки времето, което обещаваше дъжд. Искам да ви ги покажа, и отново да се насладя на прекрасните моменти от това приключение.
Двора пред сградата на музея.



Прабългарска шатра.




Голямата Базилика.





вторник, 19 април 2016 г.

Сос от зелени сливи



Много лесен и бърз сос, подходящ за овкусяване на зеленчуци, месо или риба. Уникално вкусно, особено за такива като мен, които обожават зелени сливи. Само чакам да наедреят достатъчно и си хапвам на воля. Този път реших да опитам да приготвя сос за салата от тях. Получи се много вкусно, само другия път ще смеля фино. Ето и как се приготвя:


Сос от зелени сливи





шепа зелени сливи
1-2 с.л зехтин или шарлан
1-2 щипки сол
скилидка чесън по желание
ядки по желание




Хубаво е да подберат по едри зелени сливи,  но все още с невтвърдена костилка. Измиват се и се изчистват от бялата семка. Всички продукти се поставят в пасатор, или хаванче. Аз използвах хаванче, и се получи сос с едри парчета. Следващият път ще смеля фино с режещия нож на пасатора. Овкусих със соса варени картофи. Приятен апетит!  

събота, 16 април 2016 г.

Свинско месо с ориз на фурна




Свинско месо с ориз на фурна



2 кг. свински бут
1 ч.ч ориз
2 глави лук
1 с.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
2 ч.л риган
1/2 ч.л джоджен
1/2 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л джинджифил на прах
2 с.л брашно
олио
сол




Месото се нарязва на едри късове и се поставя в тенжера. Налива се студена вода и се сварява за около час-час и половина. На дъното на тава се разпределя нарязаният на кубчета лук. В купа се смесват всички подправки, прибавя се солта, брашното и олиото. Всяко парче от свареното месо се потапя от всички страни в ароматната смес. Нареждат се върху лука. Бульона от варенето се прецежда и част от него се налива в тавата. Тя се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята на 220 градуса фурна. Пече се докато лука омекне. След това се добавя ориза между месото, отново се връща във фурната без фолиото. Ако има нужда се добавя още бульон. Пече се докато ориза се свари. Накрая може да се поръси с наситнен магданоз. Приятен апетит! 

четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата с левурда и таханов дресинг





Още една пролетна салата, с участието на прекрасната и вкусна левурда. Този път реших да опитам дресинг с горчица и тахан. Не съм и предполагала, че толкова вкусно ще се получи. Въпреки това е доста пикантно, и от дивия чесън и от горчицата.
Ако не се сложи яйце, спокойно може да се ползва салатата и по време на пости. В блога имам разнообразни постни рецепти,  които могат да обогатят постното меню. Ето и вложените продукти:

Салата с левурда и таханов дресинг


50 гр. левурда
1 морков
1 малко цвекло
3-4 репички
10-15 маслини стафидаки
1 яйце(по желание )

дресинг:
1 с.л горчица
1 с.л слънчогледов тахан
1/2 с.л мед
1/3 ч.л черна хималайска сол
2 с.л ябълков оцет
5 с.л шарлан



Морковът и цвеклото се белят и измиват, левурдата и репичките се измиват. Цвеклото се реже на кубчета,  моркова и репичките на тънки кръгчета, а левурдата на лентички. Всички зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се маслините. Съставките за дресинга се разбиват заедно. Салатата се овкусява. Сервира се украсена с половин яйце. Приятен апетит и наздраве!

вторник, 12 април 2016 г.

Пърленки с лимец



Пърленки с лимец


250 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
190 мл вода
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
1.5 ч.л захар




Брашното се пресява през едро сито. Прибавя се солта. Водата се загрява, към нея се прибавя маята и захарта. Разбърква се хубаво, когато шупне постепенно се прибавя към брашното. Меси се, докато се получи меко и еластично тесто. Оставя се покрито да втасва. Когато тестото удвои обема си се разделя на четири или пет парчета. Всяко парче се разточва по-тънко или малко по дебело. Изпича се на плоча, скара или оребрен тиган. След изваждане могат да се намажат с масло и покрият с кърпа. Ако се цели да са хрупкави не се намасляват и покриват. Приятен апетит!








петък, 8 април 2016 г.

Нещо като шакшука, или почисти хладилника



Вкъщи всички се мръщят на изостаналата храна. Затова се опитвам да рециклирам, както и в случая се случи с тези нежелани вратни пържоли. Това с пържолите често ми се случва, а понякога и други продукти рециклирам. Отдавна исках да приготвя шакшука, а все не успявах. Реших да я приготвя с нарязаното месо в нея, но може да се приготви и без него. Може много да се импровизира с рецептата :


Шакшука с месо




2 вратни пържоли, предварително сготвени
800 мл. консервирани домати
4 яйца
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 ч.л риган
1 ч.л червен пипер
1/3 ч.л кимион
1/3 ч.л черен пипер
магданоз
олио
сол



Пържолите се нарязват на кубчета или жулиени. Лука и чушките се нарязват на еднакви парчета. В тенжера или тиган с незалепващо покритие се задушава лука в мазнината. Когато омекне се прибавя месото и се готви няколко минути. Прибавят се чушките, посолява се и се подправя. Изсипват се доматите. Готви се докато всички зеленчуци се сготвят. Яйцата се чукват едно по едно и внимателно се изсипват на повърхността на ястието. Трябва да останат цели.  Похлупва се с капак, докато яйцата се забулят. Внимава се яйцата да не се преварят. Поръсва се с наситнен магданоз. Приятен апетит!

сряда, 6 април 2016 г.

Салата с левурда, спанак и домати



Докато все още има левурда по магазините и пазарите показвам една вкусна салата. Много искам да си намеря полянка в гората от нея, и да си бера на воля. Обаче няма, затова от магазина. Но въпроса ми е за салатата.  Много е вкусна, особено със сладките черита ;)

Салата с левурда, спанак и домати




50 гр. бейби спанак
10 листа левурда (див чесън)
5 чери домата
7 маслини стафидаки
3 ореха
20 гр. сирене Грано Падано

лимонов сок
зехтин
сол


Спанака и левурдата се почистват. Дивия чесън се нарязва на лентички. Черитата се разполовяват. В купа се поставят зеленчуците, поръсва се с маслините и орехите. Овкусява се салатата, накрая се поръсва с настъргано сирене, в случая Грано Падано. Ако се пропусне салатата остава постна, и може да разнообрази менюто на постещите. Приятен апетит!

събота, 2 април 2016 г.

Карамелени пуканки


Карамелени пуканки



50 гр. царевица за пуканки
3 с.л захар
2 с.л олио




В незалепваща тенжера с капак се поставят захарта, олиото и царевицата. Загрява се на котлон, като периодично се разтръсква енергично цялата тенжера. Захарта се стопява и карамелизира. Пуканките се изпукват през това време, а когато разтръскваме се глазират от всички страни. Получават се много ароматни и сладки пуканки. Изчаква се да се охладят, и се сервират. Внимавайте с горещия карамел. Приятен апетит!

петък, 1 април 2016 г.

Сладкиш с кокос и боровинки


Много лесен, вкусен и бърз за приготвяне е сладкиша с кокос и боровинки. Приготвя се със сушени червени боровивки, но ако имате пресни ще бъде още по хубаво и изкушаващо. А с добавка на кокос към сместа става много ароматен и привлекателен. Не можеш да си отрежеш само едно парче ;)

Сладкиш с кокос и боровинки




4 яйца
1/2 ч.ч (80 гр.) тръстикова захар
1/2 ч.ч (90 гр.) бяла захар
1 ч.ч (125 гр.) брашно
1 ч.ч (200 гр.) кисело мляко
100 гр. масло
1 ч.ч (100 гр.) сушена червена боровинка
1 ч.ч (70 гр.) кокосови стърготини
1 бакпулвер
1 ампула ванилия


Яйцата се разбиват заедно с бялата захар. Постепенно се прибавя и тръстиковата. Може да се използва и само един вид захар. Маслото се разтапя. Прибавя се на тънка струйка към сместа. Следва киселото мляко и брашното.




Финалното разбъркване с миксер е след прибавяне на бакпулвера и ванилията. Кокосовите стърготини и боровинките се слагат накрая и се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в намаслена форма. Изпича се в загрята на 190 градуса фурна. Поднася се леко топъл с плодове или сладолед. Приятен апетит!

п.п Може да се приготви и във класическа форма за кекс: