Честит Гергьовден! Честито на всички именници! Нека бъдат здрави и с гордост да носят имената си!
Днешният празник е голям за нашето семейство. Имаме цели трима именика- мама, татко и племенника. Пожелавам здраве, много щастие и усмивки!
Всяка година мама и татко приготвят печено агне на пещ. Традицонно го пълнят с плънка от ориз, и става много хубаво. След четири часа в голямата фурна, побираща над 12-13 големи тави, месцето е крехко и разпадащо се от костите.
Пълнено агне по "гергьовски"
цяло агне около 10-12 кг.
1/2 кг. ориз
7-8 стръка пресен лук
дреболии(бял и черен дроб, сърце, бъбреци, шкембе и черва)
булото от агнето
агнешка главичка
4 стръка пресен джоджен
2 ч.л черен пипер
2 ч.л кимион
1 с.л риган
125 гр. масло
олио
сол
Агнето се почиства и приготвя в подходяща тава. Дреболиите и главата се пускат във вряща и подсолена вода и се сваряват. Изваждат се настрани да изстинат. През това време се нарязват лука, джоджена. Дреболиите се наситняват, а главата обезкостява. Част от тях се задушават в малко мазнина, овкусявят се с черен пипер и сол. Могат да се хапнат веднага.
В подходящ съд се задушава лука, прибавят се дреболиите и ориза. Подправя се с риган, кимион, черен пипер и сол. Прибавя се около литър вода и се задушава, докато ориза го поеме. Плънката се охлажда. Агнето се осолява хубаво отвътре и се напълва коремната кухина с плънката. Отвора се зашива с чиста игла и конец. Намазва се отвън с разтопеното масло и сол и се покрива с булото. Налива се вода на дъното поне 3-4 сантиметра. Завива се хубаво с няколко слоя алуминиево фолио. Изпича се в керпичена пещ за четири часа. След като се извади от фурната, течността от дъното се излива в друг съд. С бульона се полива печеното агне от всички страни. И е готово за хапване. Приятен апетит и наздраве!