Търсене в този блог

вторник, 22 ноември 2016 г.

Прясно постно зеле със сумак



Ето, че постите започнаха, а аз още не съм публикувала каталог с постните рецепти в блога. Имам изготвен от март 2016 година, но в него не са добавени последните рецепти. Ще се поправя в близките дни, а до тогава може да разнообразите постното си меню с едно много вкусно постно зеле със сумак. Получава се много лесно и е интересна комбинацията. Ето и рецептата :


Прясно постно зеле със сумак



1 средна зелка
250 мл. доматен сок
1 с.л червен пипер
1/2 ч.л черен пипер
2 ч.л сумак
олио
сол




Зелето се нарязва на лентички и се претрива с малко сол. Слага се в тенжера и се задушава в малко мазнина. Когато омекне се прибавят подправките. Изсипва се доматеният сок, долива се и чаша вода. Похлупва се с капак и се оставя да се сготви. Идеално си пасва с люти чушлета и хляб. Приятен апетит!

събота, 12 ноември 2016 г.

Банички охлювчета



Отдавна не бях правила баница за семейството си. Този път реших да разнообразя и я приготвих на охлювчета. Получи се много добре. Идеално се изпече на по ниска температура, и стана много маслена и хрупкава. Приготвя се с малко продукти и сравнително бързо.  


Банички охлювчета






1 пакет кори за баница (350 гр.)
3 големи яйца
400 гр. сирене
100 гр. масло
50 гр. олио





Сиренето се натрушава на дребни парченца. Прибавят се яйцата и се разбърква хубаво, докато сиренето усвои яйцата. Маслото се разтопява и се прибавя към олиото. Взима се само по една кора, която се намазва с мазнина. В единият край от дългата страна се прегъва на 2-3 сантиметра. Върху прегънатото се поставя част от плънката. Навива се на руло, а след това на охлюв. Всяко охлювче се поставя в тава върху хартия за печене. Крайчетата се поставят едно към друго, за да не се развият. Баницата се пече в загрята на 180 градуса фурна. Приятен апетит!

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Шоколадови палачинки



Последните палачинки, които приготвих са шоколадови. В блога има много рецепти за палачинки, но мисля, че тези са най-атрактивни и изкушаващи. А какъв аромат се разнася, докато се приготвят. Невъзможно е да си на диета покрай тях ;). Ето я и рецептата :


Шоколадови палачинки



2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
1,5 ч.ч брашно
3 с.л с връх течен шоколад
1/2 ч.л сода бикарбонат
2 с.л какао (по желание)





Течният шоколад се загрява на водна баня или  в микровълнова фурна. Трябва да омекне и да стане по-лесен за работа. С миксер се разбива, като към него се прибавят яйцата.  Постепенно, редувайки се прибавят млякото и брашното. Накрая се добавя и содата. За по интензивен цвят и вкус може да се добави още две лъжици какао.
Загрява се незалепващ тиган, изпичат се палачинки от двете страни. Могат да се сервират с плодове, сладко или шоколад,  а за любителите на сладко-солените комбинации и със солена плънка. Сладостта на палачинките зависят от сладостта на течния шоколад. Приятен апетит!

събота, 5 ноември 2016 г.

Дип с мариновани чушки



Имах в наличност един голям буркан с мариновани чушки. След като ни омръзна да си ги хапваме на салата, направих пастет от останалите. Получи се много интересен и вкусен дип. Отново е с малко продукти, и понеже чушките са добре подправени няма нужда от допълнително овкусяване. Ето и съставките:

Дип с мариновани чушки




5-6 червени мариновани чушки
1 връзка магданоз
15-20 маслини
2 стръка пресен чесън
лимонов сок(по желание)
сол(по желание)




Маслините се почистват от костилките. Магданозът и чесъна се нарязва на ситно. В купа на пасатор се поставят всички продукти и се смилат заедно. Готовия пастет се опитва, и ако има нужда се прибавя лимонов сок и сол. Много е вкусен намазан на препечена филийка. Приятен апетит!

четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Яхния с пилешко месо и карначета



Днешната рецепта е за една много вкусна и бърза за приготвяне яхния. И карначетата и пилешкото месо се готвят за кратко, остават сочни и ароматни. Много добре се комбинират двата вида месо, свинското месо е по мазно, а пилешкото по постно. Приготвих яхнията с пилешко филе, но първоначално идеята беше да я приготвя с обезкостени пилешки бутчета. Ето и рецептата :

Яхния с пилешко месо и карначета





400 гр. пилешко месо
300 гр. карначета
250 мл. доматен сок
2 глави лук
1 морков
2 ч.л червен пипер
1 ч.л риган
2 с.л брашно
1 ч.л подправка (чесън на прах, кимион, джинджифил, черен пипер, червен пипер, сминдух)
олио
сол




Първо се нарязват продуктите. Лукът се реже на средни кубчета, моркова на кръгчета, пилешкото месо се нарязва на хапки, карначето се нарязва на парченца. В тенжера се загрява мазнина и се задушава лука. Когато омекне към него се прибавят морковите, и малко след това пилешко месо. След като месото си смени цвета се прибавят парчетата карначе. Овкусява се със сол и подправки, сипва се доматеният сок. Ако има нужда се добавя и вода. Оставя се на тих огън да къкри за 10-15 минути. Разбърква се брашното с малко студена вода, докато се разтвори добре. При непрекъснато разбъркване се прибавя към яхнията. Оставя се отново да заври и се сваля от огъня. По желание се поръсва с наситнен магданоз. Приятен апетит!