Търсене в този блог

понеделник, 25 декември 2017 г.

Честито Рождество

Честито Рождество, приятели на Пекарната на мама Теди! Бъдете здрави и щастливи! Весели зимни празници!



четвъртък, 21 декември 2017 г.

Кюфтенца със спанак и картофи


Имам едни симпатични кюфтенца, които чакат да се появят в рецептурника. Дойде и техният ред ;) . Все още сме в периода на Коледните пости, и е подходящо да ги покажа. Аз съм ги правила с яйце и сирене, но спокойно могат да се пропуснат, и да се добави само соево сирене тофу. От рецептата се получава прилично количество кюфтенца. Спирам с приказките и записвам рецептата:

Кюфтенца със спанак и картофи




500 гр. спанак
500 гр. картофи
200 гр. сирене(или тофу)
1 яйце(може да се пропусне)
1 морков
1 малка глава лук
кимион
чесън на прах
черен пипер
олио
сол


 Картофите се почистват и се слагат в тенжера с подсолена вода. Варят се докато омекнат. Спанака се почиства от дръжките (могат да се оставят за супа или друго ястие), и се бланшира в подсолена вода. Друг вариант е да се задуши на пара при картофите.
Сварените картофи се смачкват, овкусяват се с подправките и се посоляват. Спанака се изцежда и нарязва на дребно. Прибавя се към картофите. Сиренето или тофуто се натрошава при картофите и спанака. Моркова се настъргва, лука се реже на дребно. Ако се слага яйце се добавя накрая. Цялата смес се разбърква добре.


С навлажнени ръце се оформят кюфтетата. Поставят се върху хартия за печене. Намазват се с четка от всички страни, с мазнина. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна. По средата на печенето могат да се обърнат от другата страна. Изваждат се и се сервират топли със свежа салата. Добър апетит!